Juntes
Junta 2024 – 2026
Anna Carrasco
Guadalupe Alfarache
Francesco Massuco
Liudmila Dmitrieva
Jaime Burgada
Som la cinquena junta, som cinc persones i la nostra idea és continuar donant visibilitat a la professió de guia i aportar solucions a l’equació de la convivència entre locals i turistes. La nostra feina ens ofereix un lloc privilegiat com a interlocutors entre uns i altres i estem convençuts que això ens permet aportar idees interessants.
És per això que l’AGUICAT ha de continuar tenint presència en els òrgans de presa de decisió tant de l’Ajuntament com de la Generalitat.
Amb tot, estem vetllant per a no anar enrere en els reptes assolits.
Continuant amb les tasques de les anteriors juntes, volem consolidar la branca de Formació amb un nou conveni signat amb la Diputació de Barcelona de cara a la propera temporada baixa. Diferents monuments i atraccions ens obriran les seves portes. A més a més, volem crear moments per fer més pinya, organitzant esdeveniments per a què els nous socis coneguin els antics. Uns aporten frescor i noves idees i els altres experiència i “savoir faire”.
Pel que fa a la visibilitat, accions com la del Port de Barcelona ens van permetre arribar a molta gent i una de les frases que ens va sorprendre i agradar alhora va ser “ens ha agradat molt poder parlar amb un guia de veritat”.
Junta 2022 – 2024
Macarena Bergada
Anna Lluïsa Subirà
Gemma Cullell
Jordi Gómez
Les principals directius de la quarta junta van ser treballar per a una millor convivència i equilibri entre turisme i ciutadania, amb la signatura d’un acord de bones pràctiques amb l’Ajuntament de Barcelona. Així mateix, vam prioritzar la formació com a pilar fonamental d’un turisme de qualitat, amb més de 70 activitats formatives en dos anys. Vam agilitzar i millorar les gestions administratives de l’associació amb una nova eina informàtica. Vam promocionar i posar en valor la nostra professió a través dels mitjans de comunicació nacionals i internacionals i vam promoure la col·laboració dels associats formant equips de treball.
Sobretot, ens enorgulleix especialment haver col·laborat en la redacció del Compromís Nacional per a un Turisme Responsable, al qual vam aportar l’article 55 dedicat a la defensa de la figura del guia habilitat:
Article 55: Els guies habilitats constitueixen un grup professional que aporta un valor afegit clar al turisme cultural, amb un component humà i emocional insubstituïble en l’experiència del viatge. Constructors del relat de país i difusors i promotors del patrimoni local, contribueixen al fet que els visitants coneguin, apreciïn i, per tant, respectin i s’impliquin en la realitat del territori. A més a més, com a gestors de grups i uns dels principals interlocutors amb els visitants, esdevenen aliats estratègics per transmetre els valors i les pràctiques del turisme sostenible recollides en aquest Compromís.
L’eventual estancament de l’oferta de guies habilitats unida a una demanda alta i a canvis en les formes de comercialització de serveis turístics ha propiciat l’intrusisme laboral, el treball informal a l’espai públic i algunes pràctiques poc professionals en la gestió de grups. Això ha comportat una progressiva degradació qualitativa de l’experiència turística, el desprestigi de la professió i l’augment de tensions amb les comunitats locals. Conscients del rol clau que té el col·lectiu de guies habilitats, és primordial que els anys vinents es valori la feina feta per aquests professionals, que es millorin les seves competències i se’ls doni eines per contribuir a un turisme més sostenible.
En aquest sentit, es proposa crear estudis oficials de guiatge i un sistema de formació continuada amb presència de matèries específiques de turisme sostenible. També cal més col·laboració entre el sector dels guies i les administracions per implantar les noves eines i normatives enfocades a la sostenibilitat turística. En resposta a la demanda actual i futura seria convenient augmentar el nombre de guies habilitats arreu del territori, incorporant preferentment tots els guies informals que compleixin els requisits. En el cas de museus i monuments protegits és pertinent aplicar mesures de control d’accés i de l’exercici del guiatge per part de guies habilitats d’acord amb la legalitat vigent. En el cas de l’espai públic s’han d’aplicar mesures conjuntes que regulin aspectes com ara la mida dels grups en zones sotmeses a tensió, el seu sistema de desplaçament en transports sostenibles o l’ús de radioguies.
Junta 2020 – 2022
Mertixell Carreras
Almudena Saugnier
Mariona Soler
Resi Nickl
L’equip que vam treballar en aquesta junta 2020-2022 teníem molt clar que no volíem que es perdés la gran tasca que havien realitzat les dues juntes anteriors. Vam fer el traspàs pensant que tot seria tranquil i continuista, però en una setmana ens va esclatar a les mans la pandèmia de la Covid i amb ella vam començar una intensa tasca de reunions telemàtiques per aconseguir les prestacions que no ens volien donar, la preservació del carnet identificatiu de la nostra professió, la ponderació d’algunes mesures per al desconfinament, la redacció d’uns NOUS estatuts i un codi ètic que regulés la relació dels associats amb l’AGUICAT i l’ètica exigible en l’exercici de la nostra professió. També vam treballar perquè es fes un decret per a la regulació del turisme a Ciutat Vella que finalment no va ser exactament el que nosaltres hauríem redactat.
Junta 2018 – 2020
Agnès Rodríguez
Carles Roig
Sílvia Company
Susana Mendoza
Dan wilde
Àngel López
Carles Ferrer
La segona junta de l’AGUICAT compartíem les ganes per reafirmar la professionalitat del guia habilitat i fomentar una relació responsable amb el territori. Ens vam centrar en la defensa de l’habilitació com a garantia de professionalitat i qualitat, aconseguint que es tornés a crear un sistema d’habilitació, consolidant l’associació com a representant del sector. També vam difondre la professió i les reivindicacions entre col·lectius i institucions, i vam col·laborar en la planificació territorial i sectorial. A nivell intern, vam treballar en la digitalització de dades i en l’automatització de processos.
Junta 2016 – 2018
Begoña Blanco
Joan Coll
Mª Jesús Navarro
Estrella García
Susana Mendoza
Anthony Jacobson
Lidia Santiago
Romina Príncep
L’any 2015 una plataforma de guies habilitats vam aconseguir que el Park Güell apliqués la reserva d’activitat un cop regulada l’entrada, i paral·lelament un grup de guies que havíem creat una associació d’afectats per recórrer una sanció de l’ACCO, (que vam guanyar) vam decidir unir forces per crear l’AGUICAT, l’Associació de Guies Habilitats per la Generalitat de Catalunya per un Turisme Responsable i de Qualitat.
L’AGUICAT va néixer amb un objectiu clar i immediat: defensar la nostra habilitació i intentar solucionar algunes de les dificultats que atravessava la professió, centrant els esforços en 3 accions troncals:
- Fomentar la formació, la companyonia i la representació de molts guies habilitats, que encara no formaven part de cap associació professional.
- Fomentar la formació, la companyonia i la representació de molts guies habilitats, que encara no formaven part de cap associació professional.
- Fomentar la formació, la companyonia i la representació de molts guies habilitats, que encara no formaven part de cap associació professional.
Eren reptes ambiciosos i en gran mesura es van assolir. La prova és que des d’aleshores, les Juntes han consolidat el projecte original, cadascuna amb la seva saba particular, reforçant la unió dins del col·lectiu, l’habilitació i la representació dels guies què volem un Turisme Responsable i de Qualitat.